nedjelja, Decembar 04, 2022

Portal Bljesak.info kod nas u gostima

utorak, 02 April 2019 07:17

U posjeti nam je bila ekipa sa portala bljesak.info. Njihov članak, fotografije i video donosimo u cijelosti.

Ekipa portala Bljesak.info posjetila je upravu Muzeja Hercegovine i odjele koji djeluju pod njegovim krovom, a koji ugoste mnogobrojne inozemne i domaće turiste. Veliki dio povijesti Mostara i Hercegovine se može vidjeti u objektima, te je svakako preporuka da izdvojite vrijeme za posjetu ovoj instituciji kako biste se upoznali sa bogatom poviješću ovog kraja.

Domaćini s kojima smo pričali i koji su nas upoznali s dijelom bogate građe u Muzeju su Ibrica Dizdar, viši kustos Muzeja Hercegovina i Aner Duraković, kustos Muzeja Hercegovina. Muzej Hercegovine osnovan je 1950. godine s ciljem da pronalazi, prikuplja, čuva i javnosti prezentira bogatu kulturno-povijesnu baštinu Mostara i Hercegovine. Muzej u okviru svojih zbirki raspolaže sa više desetina tisuća muzejskih predmeta, dokumenata, fotografija i drugog muzejskog materijala.

Bogatstvo, raznolikost i kreativno stvaralaštvo može se vidjeti u Muzeju Hercegovine u Mostaru koji je postao riznicom kulturno-povijesnog nasljeđa, čuvarom memorije i ustanovom koja daje specifičnost mostarskoj sredini, a to je kulturna baština i mogućnost njene prezentacije kroz različite oblike kulturnog života i aktivnosti. Uprava Muzeja smještena je na lokalitetu Spomen kuće ''Džemal Bijedić'', kod Šehitluka, a ista ustanova je na raspolaganju posjetiteljima i istraživačima za znanstvena i publicistička istraživanja.

Odjeli Muzeja Hercegovine u Mostaru koje smo posjetili su, spomen kuća Džemala Bijedića, spomen kuća Svetozara Ćorovića, kula 'Tara' (odjel Muzej Stari most) i Interpretacijski centar Mostar. Kao depadans Muzeja Hercegovine, 22. travnja 1981. godine otvorena je Spomen kuća Džemala Bijedića. Spomen kuća Džemala Bijedića je primjer arhitekture i kulture življenja stanovništva kroz posljednja tri stoljeća. Kuća je kompleks sastavljen od dvije zgrade i dvije avlije (dvorišta). Za ovu postavku prikupljeno je 12.300 muzejskih jedinica (fotografije, albumi, trodimenzionalni predmeti, pisma, izvještaji, rukopisi, filmske trake, tisak, knjige žalosti u našim i stranim veleposlanstvima itd.). U spomen kući se nalazi kombinirana postavka, koja sadrži arheološku, etnološku i bibliotečku građu. U Spomen kući Svetozara Ćorovića se nalazi Šantićeva Spomen soba, posvećena životu i književnim radu ovog velikog bosanskohercegovačkog pisca. U prostoriji se nalazi postavka sa brojnim autorovim književnim radovima, te predmetima iz privatnog života, kao radni stol na kojem su nastali brojni radovi. Pored Ćorovića i Šantića u ovoj kuće se nalazi i postavka posvećena mostarskom piscu Hamzi Humi.

Pored Starog mosta je odjel Muzeja Hercegovine posvećen povijesti razvoja grada Mostara i obnovi Starog mosta koji djeluje pod imenom 'Muzej Stari most'. 'Muzej Stari most' s vidikovcem smješten u kompleksu kule Tara, na lijevoj obali Neretve, prezentira projekt rekonstrukcije (1999-2004.) mosta iz XVI stoljeća s pripadajućim kulama Tarom i Halebijom. Dio muzejske postavke je autentičan arheološki lokalitet ispod nivoa prilaza kuli dok je na katovima kule izložena pokretna arheološka građa, arhivska i arhitektonska dokumentacija. Muzej Hercegovine Mostar čini odjel 'MUM Interpretacijski centar'. Cilj Interpretacijskog centra MuM (muzej u Mostaru) je pored valorizacije kulturne baštine, uspostaviti integralni i kulturni sistem koji će posjetitelja uputiti na sve orginalne lokacije i sadržaje. Izloženi predmeti u ovom odjelu Muzeja Hercegovine ostvaruju, s drugim naracijskim elementima, priču o tradiciji, običajima kulturi stanovanja i kulturi življenja u Mostaru i regiji. Vrijeme posjeta Spomen kući Džemala Bijedića je radnim danima od 8 do 16 sati, Spomen kući Svetozara Ćorovića po najavi (broj telefona 036 551 602 ili mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ), Interpretacijskom muzeju od 10 do 18 sati osim ponedjeljka (od 1.11. do 1.4. radnim danima od 9 do 15 sati), dok je odjelu muzeja Stari most posjeta radnim danima od 10 do 18 sati (u periodu od 1.4. do 1.11.).

 

Medij