EMYA 2016.

Na ovogodišnjoj četverodnevnoj konferenciji “EMYA 2016” koja je održana u Španiji u gradu San Sebastianu i Tolosi od 6. – 9. aprila 2016. uz prisustvo 46 muzeja iz 25 evropskih zemalja učestvovali su i nominovani kandidati iz Bosne i Hercegovine i to: “Muzej Hercegovine Mostar” iz Mostara i “Memorijalna galerija 7/11/95 Srebrenica” iz Sarajeva.

6. april – Predkonferencijski dan
Goste su dočekali predstavnici grada i baskijske regije (gradonačelnik San Sebastiana, gradonačelnica Tolose, predstavnik turističke zajednice beskijske regije), zatim Predsjednica Evropskog foruma muzeja i Predsjednik ICOM-a. Svečano otvorenje je upriličeno u večernjim satima. San Sebastijan je grad koji je proglašen za “Evropski grad kulture 2016”.

7. april – su se predstavila 23 izlagača, sudcima i žiriju kao i ostalim učesnicima kroz desetominutnu prezentaciju i odgovore na pitanja.
U poslijepodnevnim satima upriličen je obilazak Tolose da bi na kraju na gradskom trgu bio predstavljeni eko proizvodi uz bogat muzički program regije Baskija.

8. april – nastavak predstavljanja muzeja. Ovdje su se predstavili i Muzej Hercegovine Mostar i Galerija 11.07.95. Srebrenica iz Sarajeva. Sadržaj i rad Muzeja Hercegovine je izložio viši kustos Ibrahim Dizdar na temu nominacije o dostignućima u podizanju kvalitete djelovanja muzeja. Posebnu pažnju je privuklo predstavljanje novog odjela muzeja “MuM- Intepretacijski centar” koji postoji od 2014. godine, kao i specifičnost Muzeja Hercegovine s obzirom na poziciju sva četiri njegova odjeljenja, koja se nalaze u UNESCO zoni, u neposrednoj blizini simbola grada Mostara, Starog mosta.

Po završetku ovog drugog radnog dana delegacije muzeja su obišle Baleciaga muzej u gradu Getariji. Upriličen je obilazak stare gradske jezgre ovog malog ribarskog gradića, posjeta crkvi San Francisco i posjeta samom muzeju. Ovaj muzej predstavlja život i djelo, poznatog markiza Balenciaga koje je svoju zbirku poklonio rodnom gradu.

9. april – diskusija konferencije Evropskog foruma muzeja
Prije same diskusije učesnicima konferencije su se obratili:

 • Hans Martin Hinz, predsjednik ICOM-a
 • Vesna Marjanović, reprezetant muzeja i demokracije u Vijeću Evrope
 • Ministar kulture Španije 
 • Predsjednik kulurne i turističke zajednice baskijske provincije.

S obzirom da je jedna od nagrada ustanovljena kao nagrada fondacije Kenneth Hudson prije 39 godina, uslijedilo je i obraćanje predstavnika ove fondacije koja u okviru ove konferencije svake druge godine dodjeljuje posebnu nagradu Kenneth Hudson.

Ispred Odbora Evropskog vijeća muzeja obratio se i Eithne Owens sa izlaganjem “Muzejsko iskustvo”.
Završetak ovogodišnje konferencije evropskog foruma muzeja je pripao diskusiji o načinu rada i velikoj raznovrsnosti i specifičnosti koje se muzeji 25 nominiranih zemalja prestavili u radu konferencije.

U radnom dijelu čuli smo i obraćanje delegacije grada Pariza (Francuska), koja će 2017. godine biti domaćin EMYA 2017. Svi nominovanim muzejima su uručeni Certifikati o “nemjerljivom doprinosu podizanju kvalitete rada muzeja u javnom djelovanju”.

Poslije obilaska Euskal Herria – Muzeja u gradiću Gernika upriličena je i dodjela nagrada ovogodišnje konferencije EMYA 2016. Sama svečanost je upriličena u Baskijskom kulinarskom centru u San Sebastianu.

NAGRADE

 • Nagrada za Muzej Evrope 2016. pripala je “Muzeju historije Židova Poljske”, Varšava, Poljska
 • Nagradu Vijeća Evrope 2016. odnio je “Evropski centar solidarnosti iz Gdanska”, Poljska
 • Nagrada Silleto 2016. dodjeljena je “Gradskom muzeju Vukovar”, Hrvatska
 • Nagrada fondacije Kenneth Hudson 2016. pripala je muzeju iz Holandije “Micropia”, Amsterdam
 • Specijalnu nagradu za održivost 2016. osvoji je „Muzej Bibracte”, Mont Beuvray, Francuska
 • Specijalno priznanje 2016. dobio je „Arheološki muzej iz Tegea”, Grčka
 • Specijalno priznanje 2016. dobio je Muzej „BZ ‘18 – ‘48, Un monumento, una citta, due dittature: un percorso espositivo nel Monumento alla Vittoria“
 • Specijalno priznanje 2016. dobio je „Državni vojni muzej”, Soest, Holandija
 • Specijalno priznanje 2016. dobila je „Galerija informacijskog doba, Znanstvenog muzeja” London, Velika Britanija
 • Specijalno priznanje 2016. dobila je „Withworth umjetnička galerija”, Mančester, Velika Britanija

Related Posts