Stare fotografije Hercegovine

Hercegovina i Mostar kroz historiju

Fotografije socijalističkog Mostara

Muzej Hercegovine u svom fundusu posjeduje veoma bogatu „Zbirku fotografija“ . Zbirka se sastoji od selektiranog prikaza: arheološke, historijske, etnografske zbirke, zbirke osmanskog perioda, zbirke književnosti.

Fotografije se odnose na različite oblasti, kao što su: političke, društvene, kulturno-sportske, ekonomske itd. Iz ove zbirke fotografija prikazan je dio vrijednog  fonda koji predstavlja Mostar iz vremena socijalističkog perioda , 60 –ih i 70-ih godina prošlog vijeka. 

U periodu predstavljenim fotografijama, Mostar je doživio snažan razvoj i do kraja 70-ih godina 20. vijeka postao moderan grad s novim naseljima i obnovljenom infrastrukturom. Predstavljanjem ovog vrijednog fonda fotografije će oživjeti i memorisati sjećanje na prošlost grada Mostara.

Ova zbirka  sadrži bogat fundus crno-bijelih fotografija, od kojih jedan dio tih fotografija nažalost nema objašnjenje (legendu),  jer su njihove inventarne knjige tokom rata uništene. Svaki dobronamjerni komentar u cilju prepoznavanja osoba, događaja, sadržaja, godine je dobrodošao. Zanimljive i dragocijene fotografije su iz različitih oblasti, političkih, društvenih, kulturno-sportskih dešavanja i događaja Mostara i regije Hercegovine.

Foto galerija