MUM Interpretacijski centar

Etnološki odjel

Interpretacijski centar muzeja omogućava harmoničan prikaz Mostara i Hercegovine

Cilj Interpretacijskog centra MuM (muzej u Mostaru) je pored valorizacije kulturne baštine, uspostaviti integralni i kulturni sistem koji će posjetitelja uputiti na sve orginalne lokacije i sadržaje. Izloženi predmeti u ovom odjelu Muzeja Hercegovine ostvaruju, s drugim naracijskim elementima, priču o tradiciji, običajima kulturi stanovanja i kulturi življenja u Mostaru i regiji.

Interpretacijski centar muzeja po svojoj geometriji i dispoziciji u interijeru omogućava harmoničan prikaz Mostara i Hercegovine, te nudi novosti u smislu prezentacije i interpretacije kulture i tradicije ovoga kraja s inovacijama u tehnološkom smislu, te upotrebu audiovizuelnih efekata.

Riječ je o projektu muzejskog tipa, koji na savremen način zvučnim, vizuelnim i narativnim cjelinama oslikava prirodne ljepote Hercegovine i najznačajnije historijske događaje. Interpretacijski centar ima vrlo vrijednu etnološku zbirku sa 70 eksponata, koji, po svojoj koncepciji, otvaraju priču iz duhovnog i vjerskog života na ovim prostorima. Obiluje bogatim izborom fotografija, koje se odnose na gradove i regiju Hercegovine.

MUM (Muzej u Mostaru) Interpretacijski centar dijeli se na četiri metateme i podgrupe. Bogatstvo i jedinstvenost teritorija Hercegovine je povezana sa mnogim važnim aspektima. Pripovjedanje njenih glavnih oblika i sadržaja dolazi kroz četiri metateme koje pojetiocu omogućavaju izbor mogućih odredišta. Podgrupe pomažu posjetiocu dobijanje detaljnih podataka o odredištima.

Metateme:

1. Zapad susreće Istok
– umjetnost, historija i arhitektura u Hercegovini kroz stoljeća;
(vjerski objekti, baština, umjetnost i arhitektura od najstarijih vremena do danas, historijski i arheološki artefakti iz hercegovačke multikulturalne prošlosti, nacionalni spomenici, UNESCO lokaliteti)

2. Voda i Zemlja: dva elementa, jedan pejzaž
– život i okruženje
(rijeke, jezera i aktivnosti na njima; planine, krš, pećine i aktivnosti uz njih; životinje, posmatranje ptica, posebne životinjske vrste i lokalna fauna; prirodni rezervati)

3. Okus Hercegovine
– hrana i vino, lokalna kulinarska tradicija i tipični proizvodi;
(recepti, praznični specijaliteti, autohtone vrste grožđa)

4. Narodni život
– usmene predaje, svakodnevni život i materijalna kultura (zanati, narječja, itd.);
(mitovi, rukotvorine od vune, drveta, bakra itd.)

Stalna postavka Interpretacijskog centra MUM