Muzej Stari most

Historijski odjel

Muzej Stari most s vidikovcem smješten u kompleksu kule Tara, na lijevoj obali Neretve

Pored Starog mosta je odjel Muzeja Hercegovine posvećen historijatu razvoja grada Mostara i obnovi Starog mosta koji djeluje pod imenom “Muzej Stari most”.

Muzej Stari most s vidikovcem smješten u kompleksu kule Tara, na lijevoj obali Neretve, prezentira projekt rekonstrukcije (1999-2004.) mosta iz XVI vijeka s pripadajućim kulama Tarom i Halebijom. 

Jednolučni kameni most, jedinstevene ljepote i konstrukcije svoda, gradio po nalogu Sulejmana Veličanstvenog od 1557-1566. godine mimar Hajrudin, a po projektu vodećeg turskog graditelja Kodže Mimara Sinana.

Muzej stvara sliku života na mostu i oko njega u svim njegovim aspektima od kulturnog/povijesnog, arhitektonskog, privrednog, vojnog do svakodnevnog.

Naglašena je specifičnost razvoja stare gradske jezgre i međusobno ispreplitanje mosta i grada. Istodobno sa rekonstrukcijom Starog mosta vršena su arheološka istraživanja (2001-2003.godine) koja su dala nove podatke o nastanku grada uz most i dvije kule na Neretvi, kako spominje najstariji zapis iz 1452. godine.

Iskopavanja su dokazala postojanje dva starija srednjovjekovna drvena mosta. Dio muzejske postavke je autentičan arheološki lokalitet ispod nivoa prilaza kuli dok je na spratovima kule izložena pokretna arheološka građa, arhivska i arhitektonska dokumentacija.

S vrha kule pruža se lijep pogled na Stari grad i okolicu. Stari grad i most uvršteni su 2005. godine u svjetsko kulturno naslijeđe pod zaštitom UNESCO-a.

Foto galerija muzeja Stari most