Izložba “14. februar” u foto zbirci Muzeja Hercegovine Mostar

U povodu 14. februara, dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu,  u organizaciji Muzeja Hercegovine danas je u spomen kuću Svetozara Ćorovića otvorena izložba pod nazivom „ 14. februar u foto zbirci Muzeja Hercegovine“. Izložbu je priredila i otvorila viša kustosica Indira Gaštan Bešo.

Na izložbi, nastaloj na temelju dokumentarne građe odjeljenja Muzeja koji baštini i zbirku NOB-a, prikupljane od njegovog osnivanja, 1950.g., sa područja cijele Hercegovine i šire regije. Na ovogodišnjoj izložbi na 14 panoa prikazano je 60 autentičnih fotografija vojske i građana sa prvog mitinga i defilea u Mostaru, političke smotre i fotografije operacije oslobođenja Mostara iz fundusa Muzeja Narodne Revolucije iz Splita. Uz to još na panoima su se našli isječci iz novina o obilježavanju ovog datuma u vrijeme socijalističkog uređenja države.  Gaštan-Bešo je podsjetila da su 14.feburara 1945. prve se u Mostar probile jedinice 26. dalmatinske divizije, a nešto kasnije i jedinice 19. dalmatinske i 29. Hercegovačke divizije. U drugom dijelu izložbe, pojasnila je, prikazane su godišnjice obilježavanja ovog datuma, kroz manifestacije, svečane sjednice.

„Tokom obilježavanjem godišnjica u Mostaru su polagani kameni temeljci novih proizvodnih objekata, stambenih jedinica, pogona metalne, tekstilne, drvne industrije, označavani počeci izgradnje komunalne, zdravstvene i obrazovne infrastrukture u našem gradu“, kazala je Gaštan-Bešo.  Otvorenju izložbi su, uz građane Mostara, prisustvovali i učenici VI osnovne škole sa svojim nastavnicima.

Related Posts