Izložba “DRŽAVNO-POLITIČKI KARAKTER BOSNE I HERCEGOVINE KROZ STOLJEĆA”

Muzej Hercegovine u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je u spomen-kući Svetozara Ćorovića, Odjeljenju književnosti, priredio izložbu pod nazivom “Državno-politički karakter Bosne i Hercegovine kroz stoljeća”.

Sadržaj izložbe, pored ostalog, imao je za cilj podsjetiti na preduslove Baditerove komisije koju je 1991. godine osnovalo Vijeće Evrope, prije usvajanja odluke za održavanje referenduma u Bosni i Hercegovini.

Važne činjenice za Badinterovu komisiju, naveo je direktor Muzeja mr. Asim Krhan, ogledale su se u ustavno-pravnim standardima i kulturno-historijskom kontinuitetu Bosne i Hercegovine.

– Komisija je zaključila da je kroz cijelu historiju BiH uvijek imala atribute državnosti, i, što je najvažnije, međunarodnu potvrdu svojih historijskih granica, utvrđenih Karlovačkim sporazumom između Osmanskog i Austro-Ugarskog Carstva, potom potvrđenim odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine i odlukama Drugog zasjedanja AVNOJA-a 1943. godine – kazao je Krhan, pojašnjavajući sadržaj i koncept izložbe.

Na 14 panoa hronološkim redom prikazane su epohe administrativno-pravnog i političkog karaktera Bosni i Hercegovini kroz stoljeća.

– Izložba implicira i pokazuje kakve su  bile historijske pretpostavke i međunarodne okolnosti u kojima je BiH stekla državnu nezavisnost, a posebno s čime se suočavala na prelazu iz 20. u 21. stoljeće – pojasnio je Krhan.

Izložbu je otvorio savjetnik ministra obrazovanja, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nijaz Kurtović, koji je naglasio kako je BiH kroz historiju prošla kroz različite osporavanja i napade.

– Međutim, hrabrošću i odvažnošću uvijek je opstojala – istakao je Kurtović. 

Historijske mijene tokom vremena, dodao je, kreirale su specifično društvo koje je i danas karakteristično.  

– Uvažavajući borbu patriota kroz hiljadugodišnju historiju naše domovine, imamo obavezu da svako u svome domenu, a posebno kroz institucionalno djelovanje radimo na jačanju i napretku društveno-političke stabilnost Bosne i Hercegovine – kazao je Kurtović.

Ovom izložbom Muzej Hercegovine je najavio niz kulturnih i svečanih programa kojim će u Mostaru biti obilježen Dan nezavisnosti BiH.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

Related Posts