“OD DIOSKURA DO ZVIJEZDA”

Međunarodna javna manifestacija “Od Dioskura do zvijezda”, je dio projekta Antika Hercegovine, u organizaciji udruženja za promociju kulture “Vedrina” iz Mostara.

Tema “Od Dioskura do zvijezda” povezuje najstariji spomenik braće Dioscur, koji se nalazi u mostarskom muzeju Hercegovine sa općinom Ravno, to jest njegovim spomenikom Ruđeru Boškoviću, matematičaru, fizičaru, astronomu, filozofu i pjesniku čija porodica potiče sa ovog mjesta. Pored matematike, fizike, geodezeje, statike i drugih prirodnih nauka, ovaj odličan filozof i pjesnik bavio se i arheologijom. Na jednom od svojih putovanja prema istoku napisao je djelo “Izvještaj o ruševinama Troje”.

Reljef braće Dioskure jedan je od najstarijih antičkih spomenika visoke kulturne vrijednosti, koji se čuva u Muzeju Hercegovine u Mostaru. Porijeklom je iz Dračeva kod Čapljine, odakle je šezdesetih godina prebačena u Mostar.

Prema riječima arheologa Velja Paškvalina, reljef prikazuje mitsku grčku braću Dioskuri (Castor i Polideuk) koju je Zeus, napravio besmrtnom i pretvorio u zvijezde.

Ovim projektom Vedrina želi obogatiti kulturne sadržaje regije Hercegovine i potaknuti međunarodnu saradnju i kulturnu razmjenu.

Related Posts