Portal Bljesak.info kod nas u gostima

U posjeti nam je bila ekipa sa portala bljesak.info. Njihov članak, fotografije i video donosimo u cijelosti.

Ekipa portala Bljesak.info posjetila je upravu Muzeja Hercegovine i odjele koji djeluju pod njegovim krovom, a koji ugoste mnogobrojne inozemne i domaće turiste. Veliki dio povijesti Mostara i Hercegovine se može vidjeti u objektima, te je svakako preporuka da izdvojite vrijeme za posjetu ovoj instituciji kako biste se upoznali sa bogatom poviješću ovog kraja.

Domaćini s kojima smo pričali i koji su nas upoznali s dijelom bogate građe u Muzeju su Ibrica Dizdar, viši kustos Muzeja Hercegovina i Aner Duraković, kustos Muzeja Hercegovina. Muzej Hercegovine osnovan je 1950. godine s ciljem da pronalazi, prikuplja, čuva i javnosti prezentira bogatu kulturno-povijesnu baštinu Mostara i Hercegovine. Muzej u okviru svojih zbirki raspolaže sa više desetina tisuća muzejskih predmeta, dokumenata, fotografija i drugog muzejskog materijala.

Bogatstvo, raznolikost i kreativno stvaralaštvo može se vidjeti u Muzeju Hercegovine u Mostaru koji je postao riznicom kulturno-povijesnog nasljeđa, čuvarom memorije i ustanovom koja daje specifičnost mostarskoj sredini, a to je kulturna baština i mogućnost njene prezentacije kroz različite oblike kulturnog života i aktivnosti. Uprava Muzeja smještena je na lokalitetu Spomen kuće ”Džemal Bijedić”, kod Šehitluka, a ista ustanova je na raspolaganju posjetiteljima i istraživačima za znanstvena i publicistička istraživanja.

Odjeli Muzeja Hercegovine u Mostaru koje smo posjetili su, spomen kuća Džemala Bijedića, spomen kuća Svetozara Ćorovića, kula ‘Tara’ (odjel Muzej Stari most) i Interpretacijski centar Mostar. Kao depadans Muzeja Hercegovine, 22. travnja 1981. godine otvorena je Spomen kuća Džemala Bijedića. Spomen kuća Džemala Bijedića je primjer arhitekture i kulture življenja stanovništva kroz posljednja tri stoljeća. Kuća je kompleks sastavljen od dvije zgrade i dvije avlije (dvorišta). Za ovu postavku prikupljeno je 12.300 muzejskih jedinica (fotografije, albumi, trodimenzionalni predmeti, pisma, izvještaji, rukopisi, filmske trake, tisak, knjige žalosti u našim i stranim veleposlanstvima itd.). U spomen kući se nalazi kombinirana postavka, koja sadrži arheološku, etnološku i bibliotečku građu. U Spomen kući Svetozara Ćorovića se nalazi Šantićeva Spomen soba, posvećena životu i književnim radu ovog velikog bosanskohercegovačkog pisca. U prostoriji se nalazi postavka sa brojnim autorovim književnim radovima, te predmetima iz privatnog života, kao radni stol na kojem su nastali brojni radovi. Pored Ćorovića i Šantića u ovoj kuće se nalazi i postavka posvećena mostarskom piscu Hamzi Humi.

Pored Starog mosta je odjel Muzeja Hercegovine posvećen povijesti razvoja grada Mostara i obnovi Starog mosta koji djeluje pod imenom ‘Muzej Stari most’. ‘Muzej Stari most’ s vidikovcem smješten u kompleksu kule Tara, na lijevoj obali Neretve, prezentira projekt rekonstrukcije (1999-2004.) mosta iz XVI stoljeća s pripadajućim kulama Tarom i Halebijom. Dio muzejske postavke je autentičan arheološki lokalitet ispod nivoa prilaza kuli dok je na katovima kule izložena pokretna arheološka građa, arhivska i arhitektonska dokumentacija. Muzej Hercegovine Mostar čini odjel ‘MUM Interpretacijski centar’. Cilj Interpretacijskog centra MuM (muzej u Mostaru) je pored valorizacije kulturne baštine, uspostaviti integralni i kulturni sistem koji će posjetitelja uputiti na sve orginalne lokacije i sadržaje. Izloženi predmeti u ovom odjelu Muzeja Hercegovine ostvaruju, s drugim naracijskim elementima, priču o tradiciji, običajima kulturi stanovanja i kulturi življenja u Mostaru i regiji. Vrijeme posjeta Spomen kući Džemala Bijedića je radnim danima od 8 do 16 sati, Spomen kući Svetozara Ćorovića po najavi (broj telefona 036 551 602 ili mail info@muzejhercegovine.com), Interpretacijskom muzeju od 10 do 18 sati osim ponedjeljka (od 1.11. do 1.4. radnim danima od 9 do 15 sati), dok je odjelu muzeja Stari most posjeta radnim danima od 10 do 18 sati (u periodu od 1.4. do 1.11.).

Related Posts