Promocija knjige autorice Žanke Dodig

Privatna zbirka kao muzejski fenomen- na primjeru Zbirke Stjepana Meze u Muzeju Sarajeva, autorice Žanke Dodig, plod je dugogodisnjeg rada autorice na zbirci i ostavštini Stjepana Meze, te daje uvid u dosadašnje spoznaje o fenomenu sabiranja, kolekcijama i kolekcionarima, o počecima kolekcionarstva u svijetu, kao i načinu čuvanja sveobuhvatne baštine u muzejima.

Knjiga govori o kolekcionaru Mezi-počecima njegovog kolekcionarskog angažmana, načinu nabavke novih primjeraka kolekcije, sudbini sakupljenog, kao i sudbini sakupljača, te detaljan opis Zbirke koju je formirao i koju je kasnije, 1961. godine poklonio Muzeju Sarajeva.

Ovim značajnim izdanjem za bosanskohercegovacku muzeologiju i historiju bosanskohercegovačkog kolekcionarstva Muzej Sarajeva je obilježio 140. godina od rođenja privatnog kolekcionara Stjepana Meze, te 50 godina od smrti ovog kolekcionara.

Poznato je da je Mezo sakupljao gotovo sve što se ticalo ugostiteljstva i hotelijerstva: knjige o kuhanju, pribor za jelo i jelovnike kao najprepoznatljivije i najmnogobrojnije u njegovoj kolekciji. Akcenat njegovog sakupljanja je na jelovnicima, mada je sakupljao i druge predmete pa i one koji nemaju veze sa tom oblašću, kao što su umjetničke slike, numizmatička zbirka, primjerci porculanskog posuđa, satovi, oružje, dijelovi namještaja, fotografije, diplome, medalje i kutije šibica.

Put Zbirke od njenog sakupljača do Muzeja, autorica je rekonstruirala na osnovi spisa koji se čuvaju u bogatoj muzejskoj dokumentaciji. U opsežnom prikazu većina ove vrijedne dokumentacije (arhivska građa, različiti popisi predmeta, novinski isječci, korespondencija) prati historijat i razvoj Zbirke u Muzeju. Tekst knjige je, također, popraćen brojnim ilustracijama iz fotografskog arhiva i reprodukcijama muzejskih predmeta iz Mezine ostavštine.

Knjiga predstavlja i podsticaj za dalje razmišljanje o odgovornosti za baštinu i o ulozi baštine u kulturnom razvoju jednog grada.

Related Posts