Promocija knjige “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876” autora Emira Demira

U Muzeju Hercegovine Mostar večeras je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“ održana promocija knjige “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876” autora Emira Demira.

„Knjiga sadrži 33 značajna dokumenta iz ovog perioda koji su smješteni u Osmanskom arhivu u Istanbulu. Svi dokumenti su obrađeni, prevedeni, urađena je i transkripcija te su stavljene u jednu knjigu kako bi se, ustvari, pokazalo koliki je značaj imalo ovo bh pristanište u 19. stoljeću. Također, to nam govori i o odnosu dvaju carstava, Habsburškog/Austrijskog carstva i Osmanskog carstva te svih sporenja oko ovog pristaništa, kao i pristaništa koje je bilo u Sutorini, zato što su se tu poklapali interesi velikih sila i, naravno, uvijek je bilo potrebno nekakvo tetritorijalno razgraničenje između ova dva carstva koje je faktički bilo nemoguće. Sve je to ostavilo refleksije koje mi možda do današnjeg dana osjećamo i vidimo kada se radi o tom dijelu naše BiH“, naglasio je autor knjige Emir Demir ističući da su svi dokumenti vrlo važni bez obzira na njihov obim.

Autor je izrazio i zadovoljstvo da je prva promocija ove knjige upravo u gradu na Neretvi.

Naučna saradnica za stariju historiju u Institutu za historiju u Sarajevu dr. Ramiza Smajić istakla je značaj ove knjige.

O knjizi je govorio i mr. Alen Zečević, dok je moderator promocije bio Hasan Eminović.

Priredila Adna Mrgan

Related Posts