Promocija knjige ” POEZIJA FEVZIJA MOSTARCA na osmanskom turskom jeziku”. Autor: Emrah Seljaci

U djelu „Poezija Fevzija Mostarca na osmansko-truskom jeziku“ Emrah Seljaci bosanskohercegovačkoj čitalačkoj javnosti, uz studiozno i cjelovitu analizu Fevzijeve rukopisne zaostavštine koja se čuva u Arhivu Hercegovine, sistematičnim obrazloženjima obogaćuje poimanja dosada objavljenih radova o ovoj temi.

Fevzi Mostarac je, prema najnovijim istraživanjima objavio, savremenim rječnikom rečeno, 23 zbirke poezije različitog žanra kao što su gazel, ilahija, kasida, pjesama posvećenih Muhamedu a.s., razne dove (molitve), ljubavne pjesme, a jedna od njih napisana jearapskom grafijom na bosanskom jeziku.

Knjiga, uz ostale važne teme, donosi i mnoštvo zanimljivih historijskih činjenica o životu građana Mostara, mostarskim pjesnicima, kultu i kulturi knjige, napose prema klasicima tog vremena kao što su bili Hafiz, Džami, Sadi…, obrazovanju, dogmatskim i šerijatsko pravnim standardima, ali i o kušnjama građana Mostara u vrijeme kuga i drugih prelomih historijskih događanja.

Izdavač djela je Baština duhovnosti iz Sarajeva.

Pozivamo Vas na promociju knjige “Poezija Fevzije Mostarca na osmanskom turskom jeziku”, koja će se odžati 19.07. u 19: 30, u Muzeju Hercegovine Mostar, u Spomen kući Svetozara Ćorovića (odjeljenje književnosti).

Related Posts