Nova knjiga: Putovanja po carskim zemljama

Robert Michel, čuveni pisac, putopisac, zaljubljenik u Bosnu i Hecegovinu, koji se smatrao osobom koja ima dvije domovine, Austriju i Bosnu, nebrojeno puta je dolazio u naše krajeve i uvijek nanovo ostao imresioniran načinom življenja i ljepotom ljudi, mjesta i prirode koju krije Bosna i Hercegovina.

U jednom od svojih putopisa „Putovanja carskom zemljama“ iz 1912. godine napisao je djelo, kao svojevrstan dokument naše kulturne baštine, posebice o starim mostovima, njihovim karakteristikama i specifičnostima, periodu gradnje i svim onim detaljima koje su bitni za ovakve građevine. Ipak,  kako sam autor ističe, najviše ga je plijenila slika i doživljaj Starog mosta u Mostaru.

Prilika je da se kroz prevedeno izdanje Michelovog djela na naš jezik prisjetimo Starog mosta i naše zemlje kao raja na zemlji, kako to sam Michel dočarava u nekoliko navrata. Sama knjiga sastoji se od osam cjelina od kojih neke imaju više podnaslova. Vrlo interesantna su njegova putovanja koja je zabilježio tokom voženje prvim automobilom na ovim prostorima u to vrijeme, te do u detalje opisuje vožnju od Mostara do Dubrovnika. Ali ne bilježi Michel samo ovo putovanje tokom boravka u Bosni, već i vožnju do Siska, Zagreba, Ljubljane, Banja Luke, Jajca, Sarajeva, kao i put ka Hercegog Novom, vožnju brodom prema Rijeci itd. Takođe, opisuje jednu posebnu radost žitelja u Hercegovini koji s nestrpljenjem isčekuju kišu, pa poredi ovaj događaj sa dolaskom prestolonasljednika Franje Josipa I u Bosnu i Hercegovinu, u Mostar, koji je tom prilikom posjetio i obradovao njegove stanovnike. 

Related Posts