Nova knjiga: Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine u Mostaru

Iz štampe je izašla nova knjiga Muzeja Hercegovine Mostar pod naslovom „Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine u Mostaru“. Predpromocija ove publikacije se dogodila u sklopu naučnog skupa posvećenog trojici Hercegovačkih pjesnika: „Slovo o Aleksi Šantiću, Antunu Branku Šimiću i Zuki Džumhuru“ koji je organizovao Fakultet humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu te Udruženja građana „Slovo Gorčina“ dana 24. i 25. aprila 2014. godine u Mostaru.

Promocija knjige će biti upriličena u sklopu „40. Šantićevih večeri poezije“ koje će se održati od 27. – 30. maja ove godine, u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar.

Knjiga „Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine Mostar“ predstavlja prikaz Ostavštine pjesnika Alekse Šantića i na svojevrstan način je ona poklon građanima Mostara i naše domovine u povodu obilježavanja rođendana pjesnika Šantića. Sama knjiga predstavlja prikaz najljepših i najraritetnijih eksponata građe iz pomenute Zbirke i čine je devet poglavlja: 1. Dokumenti, 2. Fotografije, 3. Prevodilaštvo, 4. Dopisi, 5. Poezija, himne i drame, 6. Skladateljski rad, 7. Korespondencija, 8. Pjesnikov odlazak, 9. Odjeljenje književnosti.

Kroz sva ova poglavlja prikazan je impozantan rad i stvaralaštvo Alekse Šantića, pjesnika, književnika, publiciste, prevodioca, pisca drama, kulturnog radnika, urednika časopisa, horovođe, kompozitora, rodoljuba, uglednog građanina Mostara. Na jedna stručan način i kroz odabir građe iz Zbirke prikazan je život i rad pjesnika Šantića u Mostaru. Poseban, deseti dio ove publikacije, predstavlja „Dodatak“ gdje su uvršteni sadržaji za koje se smatralo da svakako trebaju biti objavljeni u ovakvoj publikaciji posvećenoj pjesniku Aleksi Šantiću, kao što su npr.: Izvod iz analitičkog popisa Ostavštine Alekse Šantića, Dokument koji govori o porodičnim vezama porodice Šantić u Mostaru, spisak partitura ispisanih rukom pjesnika itd.

Related Posts