Stari most u osmanskim dokumentima

Ovaj projekat je plod saradnje Muzeja Hercegovine Mostar sa profesorom Istambulskog univerziteta dr. Idrisom Bostanom i konzulatom Republike Turske u Mostaru. Predstavljeno je 19 dokumentau printanoj obradi (dimenzija 85 cm x 55 cm, u trojezičnoj obradi: engleski, bosanski i turski).

Orginalni dokumenti se nalaze u Arhivu Predsjedništva vlade u Istambulu i odnose se na period od 16.do 19. stoljeća. Dokumenti govore o periodu izgradnje Starog mosta, vremenu nakon izgradnje, prilikom opravki, imenovanja službenika na mostu i većina ih nije bila dostupna široj javnosti.

Uviđajući važnost ovakve vrste arhivske građe Muzej Hercegovine Mostar je priredio katalog o navedenim dokumentima sa ciljem upoznavanja najšire javnosti sa historijatom Starog mosta u Mostaru. Iz tehničkih razloga nismo bili u mogućnosti realizovati ovaj katalog uz izložbu. Sa jednom ovakvom publikacijom Muzej ojačava izdavačku djelatnost njegovog historijskog odjeljenja i odjela “Muzej Stari most”.

Katalog predstavlja preslikanu građu izložbe u manjem formatu, a izlazi iz štampe da se obilježi šesta godišnjica od obnove Starog mosta (23.07.2010. godine). Katalog je koncipiran sa hronološki poredanim dokumentima obogaćen sa fotoarhivskom građom Starog mosta u Mostaru.

PRELISTAJTE DOKUMENT OVDJE

Related Posts