Šantićeve večeri poezije

Godine 1968. navršilo se 100 godina od rođenja pjesnika Alekse Šantića.

Mostar je taj jubilej dostojno obilježio. Program proslave sadržavao je:
osnivanje Fonda za podizanje spomenika Aleksi Šantiću, davanje Gimnaziji imena „Aleksa Šantić”, ustanovljenje Književne nagrade „Aleksa Šantić”, ustanovljenje Stipendije „Aleksa Šantić” za postdiplomske studije iz historije književnosti, kulturne historije i historije Mostara i Hercegovine, otkrivanje spomen-ploča na rodnim kućama Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića, izdavanje počasnog broja mostarskog časopisa „Zora”, emitovanje poštanske marke sa portretom Alekse Šantića, Svečana akademija sa izložbom o Aleksi Šantiću, Recital Šantićeve poezije i premijera Šantićeve drame „Hasanaginica”, Sastanak Koordinacionog odbora Saveza književnika Jugoslavije i Međurepubličko književno veče posvećeno Aleksi Šantiću, izrada značke „Aleksa Šantić” prema plaketi Ante Matkovića, štampanje plakata prema kreativnom rješenju Mirze Hamzića, te je objavljeno 1000 signiranih primjeraka zbirke poezije, Aleksa Šantić: „Pretprazničko veče”. Izbor poezije priredio je Stevan Raičković u izdanju beogradskog Izdavačkog preduzeća „Prosveta” i Skupštine općine Mostar.

Jedan od prijedloga za ovaj jubilej bila je i iniciativa Ravijojle Rave Kolak, kustosice Odjeljenja književnosti Muzeja Hercegovine u Mostaru, da se u Mostaru organiziraju Šantićeve večeri poezije. Te godine taj prijedlog, zbog obimnosti programa i sredstava koja su bila na raspolaganju, nije prošao. Ali, u mostarskom nedjeljniku „Sloboda” (21.IV.1969. str.6) u tekstu „Šantićeve večeri u Šantićevoj bašti” od anonimnog autora saznajemo slijedeće:
„Jedna ranija ideja Rave Kolak, stručnjaka u Odjeljenju književnosti Muzeja Hercegovine, dobila je ovih dana određenije konture. U bašti Ćorovića kuće, koja je nedavno uređena, održaće se u drugoj polovini maja ove godine
poetska priredba „Šantićeve večeri”. Veče će pored Muzeja organizirati redakcija lista „Sloboda” i Klub pisaca „Abrašević”. Na ovoj priredbi recitiraće se stihovi Šantića i drugih mostarskih pjesnika.

PREUZMITE PDF dokument

Related Posts