Tradicionalno zanastvo – privlačnost kulturnog turizma

U sklopu regionalnog projekta pod nazivom CRAFTATTRACT ili u širem smislu „Tradicionalno zanastvo – privlačnost kulturnog turizma“ , ove godine je u Mostaru 08. i 09. oktobra 2014. godine u organizaciji Muzeja Hercgovine Mostar održana dvodnevna manifestacija pod nazivom „Tekstilno rukotvorstvo – tradicija koja živi“. Učešće su uzeli muzeji iz regije i bili su upriličeni razni sadržaji. Izdvajamo zajedničku izložbu učesnika, zatim okrugli sto pod nazivom „Uloga muzeja u očuvanju izvornih tradicionalnih znanja i vještina u tekstilnom rukotvorstvu“, te obilazak zanatskih radionica koje se još bave zanatima tkanja i veza.
U sklopu programa bio je i obilazak objekta na rijeci Bregavi u Stocu u kojima se i danas vrši tradicionalni način pranja tekstila vodom (stupe i badnjevi).
Međunarodni projekat CRAFTATRACT započet od različitih institucija i muzeja, Slovenije i Hrvatske prije više godina, u sadašnjem ciklusu proširio se i na druge zemlje i druge muzeje. Njegov početni cilj da sistematski obrađuje i prezentira nematerijalnu baštinu za uvrštavanje na listu UNESCO-a danas doprinosi razvoju kulture i kulturnog turizma u široj regiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts